Tot een paar jaar geleden lag er een nogal markante ark aan de Omval, genaamd 'Bagatelle'.

Markant vanwege de vorm, de kleur en het feit dat je je bijboot binnen kon varen. Ons wordt nogal eens gevraagd wat er toch met deze ark is gebeurd.


De 'Bagatelle' bleek 'weggesaneerd' na de herinrichting van de Omval. 
Volgens sommige berichten had de ark wel terug moeten komen, maar dit is om, voor ons onduidelijke redenen, niet gebeurd.

In ieder geval heeft een liefhebber zich over de ark ontfermd en is naar de herkomst gaan zoeken.
Het blijkt een ontwerp van een architect, een van de eerste ontwerpen voor een betonnen ark die in serie gebouwd zou kunnen worden.

En het blijkt een van de eerste woonboten die sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw gedurende tientalle jaren een ligplaatsvergunning had. 
Onder de naam 'Alexander' had de ark ligplaatsen aan de Omval, de Weesperzijde en aan de Amsteldijk.

Het Stadsarchief (voorheen Gemeente archief) blijkt nog een aantal foto's te hebben, 
zoals Weesperzijde 179 178 177 enz

Inmiddels heeft de betreffende liefhebber de ark geheel gerestaureerd, nazomer 2007 was het resultaat te zien tijdens de ARCAM tentoonstelling 'Ligplaats Amsterdam' en sindsdien is het zoeken naar en knokken voor een ligplaats.

De gemeente Amsterdam zou het liefst historische schepen op historische plekken zien, maar weigert beleid te maken als het gaat om het behoud van historisch mobiel erfgoed, zoals woonschepen. 
Kortom: prachtig gerestaureerd, bijna iedereen is ervan overtuigd dat dit juweel in de stad moet blijven, maar nog steeds dreigt de 'Alexander' te worden verwijderd als illegale woonboot.

Hopelijk lukt het deze ark voor de stad en ons stadsdeel te redden, er wordt nog aan gewerkt.