uit: Het geheugen van Oost
http://www.geheugenvanoost.nl/

Marian aan de Amstel

Verteller: Marian (1955) woont sinds 1987 op haar plekje in de Amstel. Ze is ambtenaar en is dol op het uitzicht van haar stekkie.


1987 - 2005 / Omval & Groene Staart
Met tranen in de ogen zwaaide zij haar Zephyr uit

Marian woont al sinds 1987 hier op deze plek aan de Amstel. Hoe is ze hier terechtgekomen? "Ik zocht een rustig plekje om te wonen na burenoverlast?", vertelt Marian. "In een Bagwankrantje zag ik toen een advertentie staan: te koop een Belgische scherpsteven uit 1910, te Moerbeek Belgie gebouwd. Ik ben gaan kijken en toen ik haar zag liggen naast dat ophaalbruggetje dacht ik meteen: Dit is het helemaal! Haar naam was ‘Zephyr’, godin van de westenwind en de eigenaar Warner die er sinds 1974 woonde was ook heel erg leuk. Hij vertelde mij dat de Zephyr was als een warme vrouw, een lieve boot om te wonen. Hij was bijna zelf ook gebleven, maar trok toch de wijde wereld in met alleen wat persoonlijke bezittingen in zijn knapzak. En zo gebeurde het dat ik mijn Zephyr volledig ingericht aantrof. Ik kon zo in bed stappen. Ik voelde me hier dan ook meteen thuis. Speciaal was ook het houten roefje, net een klein huisje. Er heeft ook nog een tijdje een zeilboot langszij gelegen, van vrienden. Heel gezellig was dat."

Toch is het onderhoud Marian te zwaar geworden en heeft zij besloten het schip te verkopen en een nieuwe ark te laten bouwen. Met tranen in haar ogen heeft ze de Zephyr uitgezwaaid die met nieuwe eigenaars naar Frankrijk is vertrokken. Sinds 2002 woont ze op haar nieuwe boot. Ze heeft twee jaar op haar omruilvergunning moeten wachten voor haar zelfontworpen nieuwe ark op deze mooie plek kon komen te liggen. Volgende maand wordt ze 50 jaar, ze is gelukkig hier en wil nooit meer weg van haar stekkie.

Schrijver: Alice Schreij

 

meer...