Lekke nagel? Visbout!

Voor de bewoners van geklonken vaartuigen onder ons, het blijkt niet algemeen bekend dat je met een lekke nagel niet onmiddelijk naar de werf hoeft.
Wat je nodig hebt is een visbout. En wat gereedschap.

Visbouten worden niet meer gemaakt, dat zal je zelf moeten doen.

 

Collectie Fries Scheepvaartmuseum

 

Deze bijzonder fraaie exemplaren laten zien hoe visbouten er begin vorige eeuw uit zagen.

 

 

Met dank aan het 

Fries Scheepvaartmuseum 

voor het gebruik van de afbeelding.

 

Simpel gesteld gaat het om het vervangen van een nagel door een bout zonder dat je boot het water uit hoeft.

In het kort:

Je slijpt de kop van de nagel er af, slaat de nagel door de bodem en haalt met een touwtje een visbout van onder naar boven door het gat. Moer erop, aandraaien, pompen, klaar.
Was de eerste keer ook in paniek, maar als je het een keer gezien en/of gedaan hebt zie je er in het vervolg ook niet meer tegenop.

Wat heb je nodig:

 • je moet de dikte van de nagel schatten. De meeste nagels zijn 14-15 mm dik.
 • originele visbouten zijn niet meer te koop, die moet je zelf maken van een bout met doorlopend draad, minimaal 12 mm dik (dikker is moeilijk te krijgen), minimaal 40 mm lang, afhankelijk van de dikte van bodem en spant
 • dikke rubber of kunststof afsluitring
 • dun (vlieger)touw, bij voorkeur touw dat niet blijft drijven
 • een houten prop, een konisch stokje het eind dunner dan de doorsnede van het gat
 • een haakje van ijzerdraad
 • een haakse slijper, hamer, drevel, steek- of ringsleutel, eventueel extra (grip)tang, klokpomp en/of waterzuiger

 

 

 

 

 

Een deel van de inhoud van mijn eigen EHBL 

(Eerste Hulp Bij Lekke nagels)-doos.

 

Ik slijp zelf een deel van het uiteinde van de visbout vlak, zodat je er eventueel een griptang op kan zetten als de bout meedraait bij het aandraaien van de moer.

 

 

 

Het eigenlijke werk:

 • slijp de kop van de nagel af. Waarschijnlijk zal je iets dieper in de spant uit moeten slijpen om de nagel er uit te kunnen slaan.
 • sla de nagel met hamer en drevel door de bodem
 • dan krijg je een fonteintje, sla eventueel een houten prop in het gat, dan loopt het water minder snel binnen.
  Dit fonteintje ziet er spectaculair uit, maar je zal zien dat de uiteindelijke hoeveelheid water dat binnenkomt reuze meevalt.

Dan zijn er 4 methodes mogelijk om die bout er in te krijgen:

Eerst de rubber ring om de bout!

 1. bind een spijker aan een lang stuk vliegertouw, laat dat door het gat zakken en haal buiten met een pikhaak de spijker naar je toe. Touwtje door het gat aan het eind van de bout, vastbinden, binnen de visbout aan touwtje door het gat trekken.
  Dit lukt niet altijd. Bij mijn schip is de druk van het 'fonteintje' zo groot dat ik iets veel zwaarders nodig zou hebben dan een spijker, want die stroomt direct weer naar binnen.

 2. bind een kurk aan een lang stuk vliegertouw, duw het met een stokje door het gat zo ver mogelijk naar buiten. Het idee is dat de kurk komt opdrijven, zodat je 'm uit het water kan vissen. Touwtje enz. zie hierboven.
  Niet geprobeerd. Dit zou goed kunnen werken als je onder het varen een nagel wil vervangen.

 3. steek van buitenaf een stok met het einde van een lang stuk vliegertouw onder de bodem door tot ongeveer bij het gat. Door de druk van het water 'stroomt' het eind van het touwtje door het gat naar binnen. Visbout aan het andere eind, enz
  Heb dit niet geprobeerd, de laatste keren heb ik het in m'n eentje gedaan en buiten kan ik niet zien of het touwtje binnenstroomt...

 4. Steek een haakje van ijzerdraad van binnen naar buiten door het gat, met de opening van het haakje in de richting van de kop van het schip; sla vervolgens een houten prop in het gat om te voorkomen dat het haakje naar binnen 'stroomt'.
  Trek dan buiten van voor naar achter een lang vliegertouw onder het schip door tot het in het haakje blijft hangen.
  Bind één eind van het touwtje aan de boot vast, haal het andere eind (helemaal) binnen door het haakje naar binnen te trekken. Bind buiten de visbout aan het andere eind van het touwtje.

Trek de visbout naar binnen, (eventueel ring) moer erop, flink aandraaien. Pompen, eventueel dweilen, klaar.

bdew